Energiekosten kunnen nu tot 30% lager voor ondernemers en bedrijven

Amsterdam (14 april 2020) – De energieprijzen voor zakelijke verbruikers staan op dit moment op een historisch gezien zeer laag niveau. Daardoor kunnen ondernemers en bedrijven hun energiekosten momenteel tot wel 30 procent verlagen. Voor de grotere zakelijke verbruiker van energie betekent dit een kostenverlaging van mogelijk wel tienduizenden euro’s op jaarbasis.

De lage energieprijzen kwamen tot stand vanwege de wereldwijde ontwikkelingen en de zachte winter. Door de economische gevolgen van het Coronavirus nam de vraag naar olie namelijk af en de zachte winter zorgde voor weinig vraag naar gas. Mede hierdoor daalden de energieprijzen het eerste kwartaal in 2020 sterk. Inmiddels is de daling voorlopig tot een einde gekomen en trekken de prijzen momenteel weer aan. Dit heeft te maken met de verminderde productie van olie door olieproducerende landen.

Juist nu interessant om in het energiecontract te duiken

Rob Leek, eigenaar van zakelijke energievergelijker Minder.nl, geeft aan dat het voor ondernemers juist nu een interessant moment is om het energiecontract tegen het licht te houden:

‘We zien momenteel in de brede lijn dat er 20 tot 30 procent bespaard kan worden op zakelijke energiekosten. Bij ZZP is die besparing gemiddeld 20% ten opzichte van een variabel energiecontract en bij Grootzakelijk is dit gemiddeld 30% ten opzichte van de marktprijzen van een jaar geleden. Een van onze grootzakelijke klanten bijvoorbeeld betaalt dit jaar door de rooskleurige marktsituatie bijna 74.000 euro minder voor zijn gasverbruik dan een jaar geleden.’

Ondanks deze gunstige cijfers begrijpt Rob Leek dat er in deze turbulente periode voor ondernemers meer uitnodigende zaken zijn dan in het energiecontract duiken: ‘Ondernemers houden momenteel verschillende ballen hoog terwijl hun omzet terugloopt’, zegt Rob Leek. De gunstige situatie op de energiemarkt biedt nu echter goede besparingskansen. Bovendien is de vraag of de komende tijd de prijzen zo laag blijven of dat de correctie omhoog van de afgelopen dagen verder doorzet. Juist deze onzekerheid in combinatie met de nog voordelige energieprijzen maakt het voor iedere type ondernemer (ZZP, MKB en Grootzakelijk) nu een zeer interessant moment om aanzienlijk te besparen op de energiekosten.’

De energieprijzen daalden sterk in een korte tijd

De grafieken hieronder spreken boekdelen over de huidige, opvallende situatie op de energiemarkt. De energieprijzen daalden in een korte tijd zeer sterk en zijn sinds jaren niet zo voordelig geweest. In 2016 werd de gasprijs al als historisch laag bestempeld en de huidige gasprijs duikt hier zelfs onder. Tegelijkertijd is de stijging van de afgelopen dagen ook duidelijk aanwezig.

3 factoren die de energieprijzen beïnvloeden

Drie belangrijke factoren veroorzaakten mede de huidige zeer lage energieprijzen:

1. De zachte winter
De zachte winter zorgde voor minder vraag naar gas waardoor onze gasvoorraden nog flink voorradig zijn. Dat merken we met de huidige, lage gasprijs.

2. De economische gevolgen van het Coronavirus
Zoals we allemaal merken, heeft het Coronavirus een flinke impact op de economie. Daarmee is de vraag naar olie sterk gereduceerd, de olieprijs gedaald en daarmee ook de energieprijzen.

3. De prijzenoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland
Saudi-Arabië begon een prijzenoorlog met Rusland, omdat Rusland de olieproductie niet wilde verminderen. Daardoor daalden onze energieprijzen.

Grootverbruikers vinden het juiste inkoopmoment lastig te bepalen

Wat de inkoopexperts bij Minder.nl merken, is dat de grootverbruiker van energie het vaak lastig vindt om het inkoopmoment te bepalen en gelijktijdig willen ze van de gunstige marktsituatie gebruik maken.

‘Bij Minder.nl zien we dat grootzakelijke energieverbruikers het regelmatig lastig vinden om het juiste inkoopmoment te bepalen’, aldus Rob Leek. ‘De energieprijzen fluctueren namelijk dagelijks en daarom dien je regelmatig goed te kijken hoe de energiemarkt zich ontwikkelt. Onze inkoopexperts ondersteunen daarbij. Elke dag analyseren zij de prijsbewegingen op de energiemarkt en sturen daarover marktupdates naar onze klanten. Ze bespreken eveneens samen met de klant wat een interessant inkoopmoment is en op welke wijze kan worden ingekocht zodat inkooprisico’s zo goed mogelijk worden afgedekt.’

Grotere MKB’er bespaart tot wel € 3000,-

De grotere MKB’er met bijvoorbeeld een restaurant bespaart* nu tot wel 3000 euro per jaar. Een ZZP’er tot wel 500 euro per jaar. Mits het energiecontract via een zakelijke energievergelijkingswebsite is aangevraagd. Dit heeft twee redenen:
1. Op een vergelijkingswebsite staan aanbiedingen met de momenteel zeer scherpe leveringstarieven.
2. De transparantie van de energieprijzen op een vergelijkingswebsite maakt het eenvoudig om het scherpste product uit de markt te vinden.
* ten opzichte van de standaard variabele contracten van energieleveranciers

Besparingsvoorbeelden voor diverse type ondernemers

Voor verschillende type ondernemers berekenden we besparingen op basis van actuele casussen.

Bekijk de besparingsvoorbeelden voor ZZP, MKB en de Grootzakelijke energieverbruiker op Minder.nl

Geef een reactie